Przepisy misia Ursynka
„Waniliowe placuszki z cukrem pudrem!!!”
(Przepis na dwie porcje – dla mnie i brata )
SKŁADNIKI
OPIS WYKONANIA
do jajek – zdj. 2
Najfajniejsze jest to, że każdy może zrobić te placuszki sam tak jak ja – w 10 min!!!
Tak przygotowane placuszki są pycha!!! Zawsze je zjadam ze smakiem!!! A przecież wszyscy w Smerfach wiedzą, że ja za dużo nie jadam:)
Smacznego!!
„Jaglanka z owocami, miodem i jogurtem naturalnym”
Nasze ulubione jesienne śniadanie:-)
Ciepłe, pożywne i walczące z wirusami.
Sposób przygotowania:
Kaszę jadalną gotujemy na sypko z odrobiną soli. Po ugotowaniu przekładamy do miseczki, polewamy łyżeczką miodu, dodajemy ulubione owoce (my najbardziej lubimy z nektarynką) i polewamy jogurtem naturalnym.
Pycha!!!
Pozdrawiamy
Beata Orlińska i Adrian
CZEKOLADOWA GRYCZANKA
Przepis:
– 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka kakao ciemnego lub karobu
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 1 banan
Kaszę gotujemy tak, jak jest napisanena opakowaniu.
Ugotowaną kaszę mieszamy z miodem, kakao, mleczkiem i wiórkami. Dekorujemy bananem.
„Zdrowa sałatka dla baletnicy i piłkarza ”
Składniki:
Opis wykonania:
AUTOR: Zuzia Kożuchowska z mamą
Sałatka jarzynowa „Smerfów”
Sposób przygotowania:
– ugotowane warzywa oraz surowe jabłka pokroić w kosteczkę
– dodać groszek konserwowy
-dodać sól i pieprz do smaku
– wymieszać i gotowe 🙂
„Pasta kanapkowa jajeczno-tuńczykowa tak zdrowa jak groźny jest wąż boa”
Przepis dla 4-osobowej rodziny:
4 jajka na twardo
Pęczek natki pietruszki
Szczypiorek z jednej cebuli
Ząbek czosnku
Tuńczyk z puszki, w sosie własnym
Przygotowanie:
Ząbek czosnku wyciskamy, pozostałe składniki kroimy. Wrzucamy wszystko do miski. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Miksujemy blenderem, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Rozsmarowujemy na kanapkach.
Smacznego życzy
Tomek Piasecki z Puchatków z mamą
Przedszkolna pasta z makreli
Składniki dla 4 osób:
- jedna makrela wędzona o wadze ok 40dkg,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 ogórek kiszony,
- pół małej cebuli lub kilka gałązek szczypiorku,
- łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z makreli usuwamy wszystkie ości. Do ryby wrzucamy pokrojone w kostkę jajka i ogórka. Cebulkę lub szczypiorek kroimy bardzo drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając solą, pieprzem oraz majonezem.
Smacznego!
KREMOWA ZUPA DYNIOWA
Składniki na 4 porcje
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejsz
Rozgrzewająca zupa marchewkowo- pomidorowa
z kaszą jaglaną i kukurydzą
Składniki na 2-4 porcje:
1 kg pomidorów lub 2 puszki konserwowych
4 duże marchewki
3/4 l wody1 posiekany ząbek czosnku
1 pokrojona w piórka cebula 2 daktyle 2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki curry
1 cm startego świeżego imbiru
szczypta kurkumy
kukurydza do dekoracji
olej kokosowy do smażenia lub inny tłoczony na zimno
sól morska
Wykonanie:
Marchew umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażaj z dodatkiem curry, kurkumą i startym imbirem ok. 2-3 min.
Wrzuć pomidory i marchew, wlej gorącą wodę tak, aby jej poziom ni przekraczał poziomu warzyw. Gotuj ok. 10 min.
Dodaj daktyle, czosnek i ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze 5 min. Odstaw z palnika i zblenduj na krem, lub gotuj dłużej do miękkości warzyw jeśli nie przepadasz za wersją kremową.
Serwuj z dodatkiem kukurydzy!
„Przedszkolna Zupa z soczewicy”
Składniki:
– soczewica czerwona
– skrzydełka z kurczaka
– włoszczyzna
– ziemniaki
– koncentrat pomidorowy 30 %
– pieprz ziołowy
– majeranek
– odrobina soli
Zupa krem z dyni
Składniki na zupę dla 3 osób:
1,5 litra wody
1 łyżka masła – lub zamiennie: oliwy z pestek winogron / lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 mniejsze ziemniaczki – obrane pokrojone w mniejsze kawałki (80 g)
1 duża marchewka karotka ( lub 2 mniejsze ) – obrane pokrojone w mniejsze kawałki (120 g)
kawałki dyni – po obraniu i pokrojeniu na większe kawałki – cząstki wypełniają jeden głęboki (talerz ok. 350 g).
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełożyć do garnka, gotować pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
Po ugotowaniu zmiksować, gdyby krem był zbyt gęsty – można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Podawać w mniejszych miseczkach. Grzanki (z chleba albo bułeczek pszennych) wyłożyć osobno.
Grzanki najlepiej przygotować w sposób tradycyjny – na maśle z czosnkiem wyciśniętym przez praskę
lub dla wegetarian i alergików – na oliwie z pestek winogron.
Krem wygląda pięknie ozdobiony w miseczce kropelkami oliwy z oliwek.
Smacznego !
Autor: p. Ewa Bankiewicz
Potrawka z soczewicy i kaszy jaglanej
Marysi z „Krasnali”
Składniki:
– 1 cebula
– pół papryki
– pół marchewki
– dwa ząbki czosnku
– puszka pomidorów lub 1/3 butelki passaty pomidorowej
– pół filiżanki czerwonej soczewicy
– pół filiżanki kaszy jaglanej
– 1,5-2 filiżanki wody
– łyżka oliwy + więcej do smaku
– przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, kurkuma, suszone zioła
To idealne danie na początek przeziębienia, jak i na sytuację, gdy lodówka zaczyna pustoszeć.
Sposób wykonania:
Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy w garnku na łyżce oliwy. Dolewamy wody i wsypujemy kaszę. Gotujemy 5 minut, dosypujemy soczewicy, doprawiamy i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy pomidory i oliwy do smaku.
Smacznego życzy
Joanna Franaszek (mama Marysi z Krasnali)
„Zapiekanka Makaronowa Luizy z Smerfów”
Składniki:
-makaron kokardki lub kolanka – 500 g
-szynka konserwowa – 300 g, pokrojona w paseczki lub w kostki
-ser cheddar – 150 g tarty
-ser mozzarella – 250 g, żółta, w kostki i trochę tarty do posypania
-śmietanka – 250 ml, UHT, 30%
-jajko – 2
-margaryna lub masło – łyżka
-gałka muszkatowa – szczypta
-biały pieprz – szczypta, mielony
-sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron według przepisu z opakowania (al dente). W miseczki ubić jajka razem z śmietanką. W garnku roztopić margarynę i wlać mieszankę z jajek do garnka. Cały czas wymieszać aż sos zrobi się trochę gęsty. Dodać sól, gałkę muszkatowej i pieprz. Wymieszać. Dodać utarty ser cheddar i wymieszać aż ser się roztopi. Zdejmować garnek z ognia. Odsadzić makaron i wrzucać do naczynia żaroodpornego. Włożyć kostki sera i szynki. Wlać sos serowy. Posypać ser mozzarelli. Pokryć makaron folią aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Upiec około 20 min. Zdejmować folię i upiec w funkcji grill około 5 min. albo aż się zrumieni. Jeśli piekarnik nie ma funkcji grilla, upiec zapiekankę bez folii.
Pozdrawiamy,
Mary i Luiza Jerzak
„Spaghetti z łososiem – ulubione p. Patrycji „
Składniki (dla 4 osób)
400 g spaghetti
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
100g wędzonego łososia
100g filetu, bez ości ze świeżego łososia
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kaparów
1 łyżka oliwy
pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Łososia wędzonego pokrój w paski a świeżego w kostkę.
- Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, a po chwili czosnek i cebulę.
- Gdy cebula będzie lekko przezroczysta dodaj dwa rodzaje łososia. Po minucie wlej na patelnie śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj ok 3 minut.
- Kapary odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do sosu.
- Makaron podawaj z sosem łososiowym. Uważaj z solą – kapary są wystarczająco słone.
„Przedszkolne Spaghetti”
Składniki:
– makaron „spaghetti”
– pomidory całe
– koncentrat pomidorowy
– cebulka
– marchewka
– odrobina mąki żytniej
– mięsko wieprzowe
– ser żółty
– natka pietruszki
– przyprawy: czosnek, tymianek, oregano, papryka słodka, odrobina soli,
Sposób przygotowania:
Mięsko dusimy razem z poszatkowaną cebulką i marchewką, dodajemy pomidory i koncentrat. Dusimy na małym ogniu. Odrobinę mąki żytniej łączymy z wodą i dolewamy do całości. Pod koniec duszenia wsypujemy wymieszane ze sobą przyprawy poza solą, którą dodajemy na końcu. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem mięsno – pomidorowym, posypujemy natką pietruszki oraz startym żółtym serem.
Smacznego
„Łosoś z makaronem i pomidorkami”
Składniki:
– filet z łososia (najlepiej bez skóry)
– 2 ząbki czosnku
– pomidorki koktajlowe
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– makaron pappardelle
– ulubione przyprawy do rybySposób przygotowania:
Rybę myjemy i przyprawiamy, pieczemy w piekarniku ok 15 min.
Makaron gotujemy ok 7 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Gdy czosnek się zrumieni dodajemy masło i pomidorki. Podgrzewamy na małym ogniu aż pomidorki zmiękną.
Dodajemy makaron i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Na koniec posypujemy pietruszką lub posiekaną bazylią.Smacznego!
Beata Orlińska i Adrian (biedronka)
Drożdżówka ze śliwkami
Składniki:
- 5 jaj (3 żółtka i 2 całe jajka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka drożdży świeżych
- 1 cukier waniliowy
- 150 gram masła (3/4kostki)- rozpuścić
- ok. 1/2 kg śliwek
- Rozczyn:
1/2 szklanki ciepłego mleka+1 łyżka cukry+ 2łyżki mąki
Przygotowanie:
Na początku ucieramy mikserem jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól. Należy przygotować rozczyn- podgrzać mleko, dodać mąkę i cukier oraz pokruszyć drożdże- wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do jajek z cukrem. Do powstałej masy dodać mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do ciasta – wszystko wyrobić mikserem.
Na powstałe ciasto układamy śliwki obtoczone w mące, posypujemy okruszkami (zimne masło +mąka+ cukier- muszą być sypkie, niezbyt tłuste)
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C.
Upieczone ciasto można polać lukrem.
Smacznego!!
Ciasto bananowo – kakaowe z dodatkiem jogurtu naturalnego z przepisu p. Patrycji
Składniki:
- 200 g masła
- 360 g dojrzałych bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek,
- 250 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 200 g mąki pszennej
- 55 g gorzkiego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g cukru pudru
- 3 duże jajka (L)
Przygotowanie:
- Przygotować długą formę keksową o pojemności 2,5 litra, np. o długości 34 cm i szerokości 9 cm lub 2 mniejsze keksówki, ewentualnie formę na babkę z kominem.
- Wyjąć masło z lodówki, pokroić na kawałki (w momencie ubijanie nie może być za bardzo miękkie ani za zimne). Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Obrane banany zmiksować blenderem razem z jogurtem naturalnym.
- Do miski przesiać mąkę razem z kakao i sodą, dodać sól, cynamon i wymieszać.
- Ubić masło razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera po każdym jajku.
- Dodać połowę mieszanki mąki wraz z dodatkami, zmiksować dokładnie na jednolitą masę (na średnich obrotach miksera, przez około 10 sekund, można na zmianę miksować i mieszać szpatułką).
- Następnie zmiksować z masą bananowo-jogurtową, a na koniec z drugą połową mąki z dodatkiem kawałeczków czekolady jeśli ich używamy – po dodaniu mąki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 sekund.
- Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 55 minut, do suchego patyczka
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Można też polać polewą.
Smacznego
„Jagielnik z owocami goi”
Spód:
- Szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- Szklanka płatków jaglanych bezglutenowych
- 1,5 szklanki namoczonych wcześniej suszonych śliwek, owoców goi, rodzynek (w sumie)
Masa:
- Szklanka kaszy jaglanej
- 400 gr mleka kokosowego schłodzonego minimum 1 dobę w lodówce (bez żadnych dodatków)
- 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu
- 200 gram wiórków kokosowych
Wierzch:
- Wiórki kokosowe
- migdały
Przygotowanie:
Spód: Odsączyć wodę od suszonych owoców. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć tortownicę (22 cm) papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć i wyrównać spód tortownicy, wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Masa: Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i ugotować w 2 szklankach wody. Ostudzić. Można ugotować ją dzień wcześniej. Do gotowej kaszy jaglanej dodać pozostałe składniki i zblendować. Gotową masę wyłożyć na spód ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Udekorować płatkami i migdałami według własnego pomysłu.
Smacznego
„Zdrowy Sernik Wiedeński bez spodu p. Marty z Krasnali”
Składniki:
- 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, wiejskiego (zmielić dwukrotnie)
- 5 jajek wiejskich
- 100 g masła 82%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru (samodzielnie zmielić w młynku)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
- opcjonalnie – bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170º C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego 🙂
Świąteczny sernik p. Agnieszki Karpińskiej
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę/ średniej wielkości blachę do pieczenia, parokrotnie nakłuć widelcem.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać ser, budyń, wlać olej. Dodać pianę. Zagotować mleko i wlać do masy serowej, starannie wymieszać.
Masę wlać na przygotowany spód. Piec godzinę w temperaturze 200 st. C. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika dopiero wtedy, Dy całkiem wystygnie. Można polać sernik polewą czekoladową.
Marchewkowe ciasto z makiem i polewą toffi.
Składniki:
puszka skondensowanego mleka (słodzonego)
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
2 szklanki cukru (wbrew pozorom nie jest to za dużo)
1 i 1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maku
Sposób przygotowania
1. Mleko (z puszką) gotować w wodzie przez 2,5 godziny. W tym czasie można przygotować składniki i zacząć spokojnie piec ciasto.
2. Utrzeć cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i sodę – przez chwilę miksować – ostatnio uprościłam metodę i nie mieszam proszku z mąką tylko od razu wsypuję proszek do utartej masy jajeczno-cukrowej 🙂
3. Wsypać mąkę – utrzeć, dodać olej – utrzeć. Ciasto będzie gęste.
4. Następnie dodać marchewkę – masa nabierze lżejszej konsystencji – a na samym końcu 3/4 szklanki maku. Całość wymieszać.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
6. Blachę wysmarowaną masłem wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać ciasto. Piec ok. 40-45 min. – sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Gdy ciasto ostygnie – wierzch polać masą kajmakową i posypać resztą maku.
Ciasto jest bardzo puszyste i na prawdę warto je wypróbować.
„DAQUASE ORZECHOWO-TRUSKAWKOWY”
Autor: Pola Janowiak z grupy „Smerfy” z Rodzicami
SKŁADNIKI
DAQUASE
- 6 białek o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru kryształu
- 100 g cukru pudru
- 200 g orzechów laskowych
(150 g zmielonych na mączkę + 50 g zmielonych grubiej lub pokrojonych w kostkę)
- niewielka ilość masła do wysmarowania form
- niewielka ilość mąki do oprószenia form
- 6 żółtek
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 80 g cukru
- sok z 1 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- 12 g żelatyny namoczonej w 50 ml wody
- 600 ml śmietanki, schłodzonej
- 300 g świeżych truskawek, umytych, pokrojonych w grubsza kostke (2-3 szt. pokrojone w cwiartki zostawiamy do dekoracji)
- odrobina cukru pudru (do dekoracji)
- kilka liści świeżej mięty, umytych i wysuszonych(do dekoracji)
DAQUASE
150 g orzechów mielimy na mączkę. 50 g mielimy nieco grubiej lub kroimy w kostkę. Białka ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ. Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji. Zmielone na mączkę orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łączymy je z ubitymi białkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na dwie części. W dwóch formach o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej. Jeden z krążków posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami. Obydwie formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut. Krążki po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.
KREM
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze. Kiedy cukier rozpuści się, do żółtek dodajemy sok z cytryny. Całość ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa z żółtek zacznie gęstnieć, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. Mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Odrobinę ubitej śmietany energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek. Następnie do kremu dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy krem wylewamy do tortownicy z krążkiem bez orzechów. Na kremie układamy posiekane truskawki. Za pomocą łopatki zanurzamy truskawki w kremie. Krem przykrywamy krążkiem z orzechami. Tort wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po wyjęciu tortu z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.
Przepis: http://kuchnialidla.pl/product/daquase-orzechowo-truskawkowy
Blok czekoladowy
Składniki:
1 kostka margaryny Kasia
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
5-6 łyżek kakao
1 paczka mleka w proszku (500g)
Ulubione bakalie
2 paczki herbatników
Wykonanie:
Wodę, cukier i margarynę zagotować. Kakao i mleko w proszku wymieszać, do tego wlewać zagotowaną wodę z cukrem, margaryną i tłuszczem, wymieszać na gładką masę. Dodać ulubione bakalie i herbatniki. Powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, odstawić do ostygnięcia, po czym schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Wykonała: Agnieszka Karpińska grupa Sowy
„Gruszkowe muffiny”
Składniki:
-mąka pełnoziarnista – 1/2 filiżanki
-migdały tarte – 1/2 filiżanki
-płatki owsiane – 3/4 filiżanki
-cukier trzcinowy – filiżanka
-proszek do pieczenia – łyżeczka
-cynamon – 1/2 łyżeczka, mielony
-jogurt typu grecki – 2/3 filiżanki
-olej – 1/2 filiżanka
-jajko – 2
-gruszki – 1 1/2 filiżanki, rozgniecione lub w małe kawałki
Kruszonka
-migdały tarte – filiżanka
-cukier – do smaku
-margaryna lub masło – łyżeczka
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć papilotki na formę do muffiny. Wymieszaj suche składniki razem w misce. W drugą miskę ubić wszystkie składniki mokre, oprócz gruszek (ja ubiłam także rozgniecione gruszki, bo moje dzieci nie lubią czuć kawałki owoców). Dodać suche składniki i ubić jeszcze trochę. Jeśli nie dodało się gruszki wcześniej, teraz dodać małe kawałki do ciasta. Masę wyłożyć do papilotki.
Kruszonka
Wymieszać wszystkie składniki rękoma. wyłożyć do każdego muffina. Wystawić do piekarnika. Upiec około 20-25 min. lub aż się zrumienią. Zdejmować z piekarnika i zostawić muffiny do wyschnięcia na ruszcie (może być z piekarnika lub z mikrofalówki).
Pozdrawiamy,
Mary Jerzak i Luiza Jerzak ( z smerfów)
Kruche ciasteczka
Przepis Kubusia (z Muminków) i Wojtusia (z Krasnali)
Składniki:
– 180 g masła, zimnego
– 200 g cukru pudru
– 350 g mąki pszennej
– 1 całe duże jajko
– 1 żółtko
– szczypta soli
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (można, nie trzeba)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kształty foremkami.
Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem).
Uwaga: nadmiar ciasta można przechowywać kilka dni w lodówce lub mrozić.
Smacznego!
Życzą Kuba z Muminków i Wojtek z Krasnali,
którzy zawsze dzielnie pomagają w ugniataniu,
wałkowaniu oraz wycinaniu foremkami.
Ciasteczka owsiane
Puchatków
Składniki:– 2 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka płatków śniadaniowych (kukurydzianych, razowych,
crunchy lub jakichkolwiek, które są w domu;) )
– pestki dyni/słonecznika
– żurawina/rodzynki/suszone wiśnie/orzechy/kokos (według własnych upodobań)
– miód
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Formować ciasta łyżeczką i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 5 min w temp 180C.
Zdrowe owsiane ciasteczka
Muminków
Składniki:
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych*
Sposób przygotowania:
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego :-).
„Kruche ciasteczka dla małych i dużych”
Składniki:
– 3 szklanki mąki krupczatki
– kostka masła (25 dag)
– 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (12%)
– ½ szklanki cukru pudru
– 2 cukry waniliowe
– tłuszcz do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Zimne masło siekamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji (tu będzie potrzebna pomoc dorosłych J).
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika, po czym wychłodzone dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko, wycinamy w dowolne kształty i układamy na posmarowanej tłuszczem (bądź wyłożonej papierem) blasze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 15 minut aż się zarumienią. Jeśli wkładamy do piekarnika 2 blaszki, można je zamienić miejscami w połowie pieczenia.
Ciasteczka można jeść same, z ulubioną konfiturą bądź posypane cukrem pudrem.
UWAGA: ciasto można przygotować dzień wcześniej i w dniu pieczenia ciasteczek przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Można je też podzielić na 2 porcje i przygotować ciastka z 1 porcji, a za jakiś czas wykorzystać drugą.
Smacznego życzy Paulinka Uklejska z mamą
„Ciasteczka zbożowe z suszonymi owocami i orzechami”
We wspólnym wykonaniu Poli Janowiak i jej rodziców z grupy „Smerfy”
Składniki
1 szklanka błyskawicznych płatków orkiszowych
1/2 szklanki błyskawicznych płatków żytnich
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka suszonych owoców i orzechów (rodzynki, morele, żurawiny, orzechy laskowe,
orzechy ziemne, morele, daktyle, figi – czy to, co lubisz, lub co akurat masz pod ręką)
2 jajka
2 czubate łyżki pszennej mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem w prawdziwą wanilią)
Przepis
Masło rozpuść w rondelku.
Jajka roztrzep z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Duże suszone owoce oraz całe orzechy i migdały pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do miski, dodaj płatki i sól. Dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj.
Dodaj roztrzepane jajka z cukrem, wymieszaj, wsyp mąkę i wszystko dokładni wymieszaj jeszcze raz. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masę jeszcze wymieszaj i układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia ciasteczka o dowolnej średnicy (ja pomagam sobie okrągłymi foremkami). Ciasteczka powinny mieć około 1 cm grubości.
Piecz przez 15-20 minut – ciasteczka są gotowe, kiedy ich brzegi są wyraźnie brązowe. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź je na kratce.
Przepis: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_zbozowe_z_suszonymi_owocami_i_orzechami___pyszne_i_zdrowe-14055p.html
Kruche ciastka ciecierzycowe Marysi z Krasnali
Składniki
– 100g mąki z ciecierzycy
– 50g mąki gryczanej
– 50g mąki ryżowej
(dwie ostatnie pozycje można zastąpić mąką pszenną)
– dwa jajka
– 100g posiekanego zimnego masła
– 60g cukru
– szczypta sproszkowanego imbiru i cynamonu
Do wykonania: foremki do wykrawania ciastek, opcjonalnie pieczątka.
Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie (lepiej) lub mikserem (szybciej). Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 5-10 mm i wykrawamy ciastka. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Joanna Franaszek
(mama Marysi z Krasnali)